• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вирощувати кристали - це цікаво та захопливо!

Вирощувати кристали - це цікаво та захопливо!

2023-04-04

/Files/images/2022-2023nr/кристали.jpg

Химерні творіння природи, часто зачаровують і притягають погляд, що прикрашають корони королів. Існує повір’я, що деякі з них володіють магічною чудодійною силою. Представляємо вам цікаві факти про кристали. У перекладі з грецької, слово “кристал” означав “лід”. Проте пізніше кристал придбав і ще одну назву – гірський кришталь. Вчені припускають, що гірський кришталь буде танути при зміні температури у вищу сторону. Однак, цього так і не сталося. Гірський кришталь наділений і ще однією особливістю – він дуже гладкий і має плоскі грані. Більше такого ніде не знайдеш. У кристалах всі атоми розташовані так, щоб з них утворювалася трехмерно-періодична укладка. Таким чином, на поверхні ми бачимо кристалічну решітку.

Найкрупніші кристали існують в Мексиці, у двох печерах. На глибині більше 300 метрів знаходяться кристали довжиною в 10-15 м. А самі такі складаються з селеніту – прозорий гіпс. Чи знаєте ви, що кристали відтворюють самі себе і таким чином ростуть? Їх по праву можна називати “живими” істотами природи. Кристали можуть утворювати найрізноманітніші форми. І, не дивлячись на це, внутрішній малюнок кристала має циклічність у творі інших. Це було доведено вченими. Чи знаєте ви, що деякі природні мінерали можуть утворювати кристали? От тільки є одна проблема, розглянути такі можна лише через збільшувальне скло. Чи знаєте ви, що вода є основним “інгредієнтом” для утворення кристала?

Існує, крім природного утворення кристалів, штучні. На сьогоднішній день люди, які вирощують штучні кристали заробляють величезні гроші. Адже з “несправжніх” роблять такі дорогоцінні камені як сапфір і рубін. А це – мільйони, якщо не мільярди. Є й представники найбільших і крихітних кристалів. Зберігаються вони в Австрії в музеї “Кришталеві світи”. Найкрупніший важить більше 62 кг і має 310 тис. карат. Крихітний же варіант кристала в діаметрі не досягає і одного сантиметра. Всі вони належать до самої знаменитої ніші “Сваровські” і занесені в книгу рекордів Гіннеса. На сьогоднішній день майже всі кристали, які існують, вирощують штучно. Таким чином отримують саме те, що необхідно кінцевому споживачеві. Виробництво кристалів – один з найдорожчих бізнесів. І красивих.

Кiлькiсть переглядiв: 23

Коментарi